WhatsApp
KAYDIR

HUKUKİ MAKALELER

İnternet sitemizde güncel olarak yayınladığımız hukuki makaleleri takip edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve bizlere ulaşmak istiyorsanuz iletişim bilgilerimizden hemen ulaşabilirsiniz...

BARTER SÖZLEŞMELERİ SONUCUNDA OLUŞAN UYUŞMAZLIKLAR

BARTER SÖZLEŞMESİ NEDİR ?

◼️Barter sözleşmesi ile şirketler nakit karşılığı yerine mal değişimi yani mal takası yapmak suretiyle ticari faaliyetlerini sürdürmektedirler.

◼️İngilizce kökenli bir kelime olan barter, iki taraf arasında para kullanmadan yapılan bir ticarettir. Barter sözleşmesi ile satın alınan mal veya hizmetin bedeli, üretilen mal veya hizmet şeklinde ödenmesi yoluyla gerçekleştirilir. Burada yapılan işlem klasik takas işlemlerinden farklıdır.

◼️Ticaret ile uğraşan kişiler ekonomik sıkıntıların da baş göstermesi ile birlikte gelişen teknolojiye uyum sağlamak için bu şirketler yatırım yapmak ve rekabet gücünü arttırmak için yeni para kaynaklarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu arayışlar sonucu olarak barter işlemleri doğmuştur.

◼️Barter sözleşmesi iki taraf arasında yapılabileceği gibi ikiden fazla taraf arasında da düzenlenebilir. Hukuk sistemimizde barter sözleşmesi ile ilgili bir düzenleme yoktur. Ancak taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklarda sair mevzuatların uygun hükümleri kullanılmak suretiyle bu uyuşmazlıkların çözümü yoluna gidilmektedir.


Barter çeki nedir:

◼️Barter çeki, genellikle barter sisteminde kayıtlı bulunan firmaların kendi aralarında kullandığı bir çek türüdür. Bu çekler genelde şirketlerin ürün satışlarında tahsilât aracı olarak kullanılır. Satışın yapılmasının ardından barter çeki üzerine ürünün değeri yazılır. Hizmet ya da ürün satın alan kişi de çeki imzalar ve şirket kaşesini basar.


◼️Borçlar yasamızda sözleşme serbestliği ilkesi geçerlidir. Ancak barter şirketinin üyeleriyle yaptığı sözleşmeler karma nitelikli sözleşmelerdir. Barter şirketi üyeleri arasında yapılan sözleşmelerin Borçlar yasasında düzenlenmiş olan alım satım, hizmet, kira, ödünç verme, hizmet sözleşmeleri şeklinde kurulması mümkündür. Barter sözleşmesinin kurulması için birinci koşul taraflarının iradelerinin açık ve kesin olarak sözleşmeye eksiksiz olarak yazılması gerekir.

 

☎️ Barter sözleşmeleri konusunda ;hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Alsancak Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi’ne ait +90 (346) 223 86 47  iletişim numarasından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

 

01.