WhatsApp
KAYDIR

HUKUKİ MAKALELER

İnternet sitemizde güncel olarak yayınladığımız hukuki makaleleri takip edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve bizlere ulaşmak istiyorsanuz iletişim bilgilerimizden hemen ulaşabilirsiniz...

BOŞANMA DAVALARINDA MEHİR ALACAĞI

Mehir Alacağı Nedir?

◼️İslam Hukukumuza göre mehir alacağı, kocanın evlenme sözleşmesi anında ya da devamı sırasında, bazen de sona ermesi halinde kadına belirli bir mal, para veyahut ekonomik değeri olan bir şeyi hediye etmesi  / bağışlamasıdır . 

Mehir Alacağının Hukuki Boyutu Nedir ?

◼️Yargıtay içtihatlarına göre eşlerin, boşanma ya da ölüm halinde belirli bir mal, para veya ekonomik değeri olan bir şeyi armağan etmesi mümkündür. Bu kapsamda mehir alacağına dair talepler, BK 288 çerçevesinde “bağışlama vaadi” olarak değerlendirilmektedir.

Mehir Alacağının / Senedinin  Şekil Şartı Nedir ?

◼️Boşanmanın veya ölümün gerçekleşmesi halinde para, altın, eşya gibi menkul değerlerin verileceğine dair vaadin geçerliliği, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Uygulamada bu yazılı anlaşmalara, mehir senedi denilmektedir.  Yazılı şekil şartına uyulmadan verilen mehir geçersizdir. Ancak BK 288 gereğince yazılı şekil şartlarına uyulmamasına rağmen sözlü olarak anlaşılan bedeller verilmişse geri alınamaz.

Mehir Alacağında Zamanaşımı Ne Kadardır?

◼️BK 146 çerçevesinde aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Bu kapsamda mehir alacağına ilişkin davalar, 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Ancak BK 153/3. maddesinde “Evlilik devam ettiği sürece, eşlerin diğerinden olan alacakları için zamanaşımı sürelerinin işlemeyeceği” düzenlenmiştir. Dolayısıyla mehir alacağına ilişkin davalarda zamanaşımının başlangıcı boşanma kararının kesinleştiği tarihtir.

Mehir Alacağı Davalarında Hangi Mahkemeler Görevli Ve Yetkilidir ?

◼️Yargıtay içtihatlarına göre mehir senedinden kaynaklanan alacak davalarında kural olarak Aile mahkemeleri görevlidir. Ancak BK 296 gereğince bağışlama vaadinden rücu istemli davalarda görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesidir.

◼️Mehir alacağına ilişkin davalarda yetkili mahkeme ise mehir borçlusunun yerleşim yeri mahkemesidir.

 

☎️ Mehir senedi / alacağı konusunda ; hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Alsancak Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi’ne ait +90 (346) 223 86 47  iletişim numarasından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

01.