WhatsApp
KAYDIR

HUKUKİ MAKALELER

İnternet sitemizde güncel olarak yayınladığımız hukuki makaleleri takip edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve bizlere ulaşmak istiyorsanuz iletişim bilgilerimizden hemen ulaşabilirsiniz...

DOĞUM YAPAN KADIN İŞÇİLERİN  YARI ZAMANLI  ÇALIŞMA  HAKKI NEDİR

DOĞUM YAPAN KADIN İŞÇİLERİN  YARI ZAMANLI  ÇALIŞMA  HAKKI NEDİR ? 

Yarım Çalışma Tanımı

İş Kanunu kapsamında kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere belirli koşullar altında 60 ila 360 gün arasında haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izindir.Yasalar, annelere doğumdan sonra 6 aya kadar yarım gün çalışıp tam maaş alma hakkı tanıyor.

◼️ Buna göre; analık izni bitiminde İşkur’a başvuran anne bu haktan yararlanabiliyor.

◼️ SGK’lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ,ikinci doğumda 4       ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabilir.

◼️ Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30’ar gün ekleniyor.

◼️ Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın       belli günleri de çalışabiliyor.

◼️ Yarım gün çalışıp, çocuğuyla daha fazla zaman geçirene devlet teşvik de veriyor.

◼️ Bu kapsamda yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını işveren, brüt ssgari ücretin yarısını da devlet, İşkur        aracılığıyla ödüyor.

◼️ Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, bu durumda asgari ücretten fazla kazanıyor.

 İşveren yarı zamanlı çalışma isteğini engelleyebilir mi?

◼️ Yasaya göre, yarım çalışma uygulamasından, doğum yapan kadın ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat               edinen kadın veya erkek yararlanabiliyor.

◼️ Bu şartlara sahip olanların, sağlanan imkandan yararlanabilmesi için öncelikle çalıştıkları iş yerlerine                      dilekçeyle başvurması gerekiyor.

◼️ İşverenin, işçinin yarım çalışma talebini engelleme yetkisi bulunmuyor.

◼️ İşveren, yarım çalışma yapacağı gün ve saat aralıklarını belirleyip işçiyi uygulama kapsamında çalıştırıyor.

      

 Başvuru nereye yapılıyor?

◼️Bu haktan yararlanmak için analık izninin yani 112 günlük sürenin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde           işyerinin bağlı bulunduğu İşkur şubesine ‘doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi’ ile başvuruda         bulunabiliyor.

Yararlanmak şartları neler?

◼️Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için temel şart, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı işçi               olmak. Ancak kayıtlı işçi olmak tek başına yeterli olmuyor bu şartın yanı sıra aşağıda saydığımız şartların                   mevcut olmalıdır .-Doğumdan öncesi 3 yıl içinde çalışılmış olması ve SGK’ya en az 600 gün süre ile işsizlik               sigortası primi yatırılması

-Çocuğun sağ olarak doğması ve yarım çalışma ödeneği alındığı sırada da hayatta olması.

-Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışılması ki bu da 45 saatin yarısı yani 22,5 saat ediyor.

-Doğum izninin bitiminin ardından yarım gün çalışılması şartları gerekmektedir .

 

 

☎️ Kadın işçilerin doğum sonrası hakları ve alacakları konusunda ; hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Alsancak Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi’ne ait +90 (346) 223 86 47  iletişim numarasından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

01.