WhatsApp
KAYDIR

HUKUKİ MAKALELER

İnternet sitemizde güncel olarak yayınladığımız hukuki makaleleri takip edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve bizlere ulaşmak istiyorsanuz iletişim bilgilerimizden hemen ulaşabilirsiniz...

KOMBİYİ YAKMAYAN KOMŞUNUN HUKUKİ SORUMLULUĞU

Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunmaktadır. Dürüstlük kuralları gereğince kombisini hiç ya da gereği gibi yakmayan kişi , komşularının daha fazla yakmasına sebep olmakla beraber ; komşuculuk ilişkileri de böyle bir durumdan zarar görmektedir.

◼️Kat mülkiyeti Kanunun bu durumu kapsayıcı hükümleri bulunmaktadır . Kat Mülkiyeti Kanunun 18.Maddesinde '' Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır '' hükmü yer alır . Bu maddeye göre ; komşuların birbirini rahatsız etmeden ve doğruluk kaidelerine uyarak konutlarını kullanması gerektiğidir . Bu durumda kombisini kötü niyet ile yakmayan kat sakininin doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı davrandığını söyleyebiliriz .

◼️Yine Kat Mülkiyeti Kanunun 33.maddesindeki hükümlere göre ; kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak kaloriferini yakmayan komşu hakkında hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Ayrıca kombisini yakan komşu ; diğer komşunun kombisini yakmaması sebebi ile maddi zarar uğradığını ispat eder ise hakim bu zararın tazminine de karar verebiliyor . Örneğin aylık 1.000 TL ısıtma gideri olan bir kişi; komşusunun kombisini yakmaması yüzünden aylık 1.300 TL ödemek zorunda kalmış ise bu zararın tazminini isteyebilir .

 

☎️ Kat Mülkiyeti  ile alakalı her konuda bilgi almak  için Alsancak Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi’ne ait +90 (346) 223 86 47 iletişim numarasından tarafımıza ulaşabilirsiniz.

 

 

01.